Ayurveda betekent vanuit het Sankriet “Kennis van het Leven”. Ontleed is dit Ayus = Leven en Veda= de Kennis. Volgens ayurveda bestaat het hele universum(macrokosmos) en het lichaam(microkosmos) uit 5 elementen; Ether/ruimte, lucht/wind, vuur, water en aarde.

Met de korte uitleg van hierboven is Ayurveda Elements geboren! 

Ayurveda is een gezondheidsleer uit India, die al meer dan 5000 jaar bestaat en met de dag van vandaag nog steeds is toe te passen. Ayurveda heeft als doel een gebalanceerd, gezond en gelukkig leven te leiden.

We zijn allemaal wel bekend met de westerse gezondheidsleer wat als doel heeft symptomen te bestrijden en ik begrijp dat dit een hele fijne gedachte is. Naar mijn mening hoeft het niet zo ver te komen, dat je wacht totdat de ziekte zich heeft gemanifesteerd. Ayurveda gaat iets dieper dan alleen een quick-fix. Ayurveda richt zich namelijk juist op het voorkomen van de ziekte -het is dus preventief in te zetten- maar het kan ook worden ingezet op het genezen van de ziekte. Hoe? Te beginnen met de juiste voeding/behandelingen en leefstijl. Ik leg even iets meer uit.

De 5 elementen waar ik het net over had zijn onderverdeeld in de drie dosha’s; Vata, Pitta en Kapha. Misschien heb je de namen weleens voorbij zien komen op theeverpakkingen in de supermarkt.

Vata(Ether/ruimte) staat voor beweging

Pitta(vuur&water) staat voor transformatie

Kapha(water&aarde) staat voor groei

De dosha’s zitten in ieder van ons. Ze zijn in elke cel, orgaan en weefsel aanwezig. Maar iedereen is toch uniek denk je? Jazeker!

Omdat de verhoudingen van de elementen bij ieder van ons verschillend zijn, ziet iedereen er anders uit.  Dat verklaart ook de verschillende type persoonlijkheden, lichaamsbouw, verschillende type haar of huid, wat iedereen dus zo uniek maakt. De dosha’s vertellen iets over wie we daadwerkelijk zijn. Doordat -in de meeste gevallen- een dosha meer naar de voorgrond treedt, zegt dit iets over jouw ware constitutie. Door dit te weten kan dit jou helpen tot een gebalanceerd leven. Ik zal hierover uitbreiden in een blog.

Ayurveda is dikke maatjes met Agni. Agni? Ja nog zo’n woord in het Sanskriet. Agni betekent letterlijk vuur en staat voor het spijsverteringsvuur binnen in ons lichaam. Ons levensvuur!

Een goede spijsvertering is van essentieel belang voor ons lichaam.  Jouw agni zorgt voor een goede vertering van voeding, zodat jouw energie op peil blijft en voorzien wordt van bouwstoffen. Helaas is het zo dat onze agni uit balans kan zijn/raken, het vuur is te laag of misschien zelfs te hoog. Dit zorgt ervoor dat onverteerde afvalstoffen het lichaam niet goed verlaten met als uitkomst een ziekte, als je er te lang mee rond blijft lopen. Wat nu?

Wanneer je bewust bent van jou dosha’s kan je jouw voedingspatroon en leefstijl hierop aanpassen.

Ben jij benieuwd naar jou dosha’s en heb jij een upgrade nodig binnen jouw leefstijl door de juiste voeding of behandelingen. Dan help ik jou met alle liefde! 

Call Now Button